Byta kupefläkt på Renault Twingo II – inte så blodigt man kan tro

Dottern meddelade i veckan att kupéfläkten gett upp på Pelle, hennes Renault Twingo 2012 års modell. Varianten hon har är med manuell AC och jag ojjade mig inombords över hur illa det skulle vara att byta eländet.

en snabb koll på youtube stärkte inte direkt. Man pratade om att ta ur övre delen av instrumentbrädan och allt vad sånt innebär. Det är sånt som får såna här byten att kosta multum.

Men jag hittade ett ganska enkelt sätt där jag bara behövde lossa två bultar och två skruvar som egentligen inte behöver lossas.

så här gjorde jag;

(Detta kan hoppas över men ger lite bättre åtkomlighet) Lossa i så fall instrumenthuset genom att dra toppkåpan rätt upp!.

(även detta kan man hoppa över) Lossa de två skruvarna som håller klustret (T20) och lyft ur alltsammans. Lossa två kabelstammarna.

Skruva ur Airbagen på passagerarsidan via att lossa två muttrar (13 mm) med hjälp av en långhylsa via handskfacket.

Här valde jag att bara lyfta upp modulen med airbag och balansera det hela i det nu tomma utrymmet (t v i bild) där hastighetsmätaren normalt har sin plats.

 

Lossa luftkanalen som går till det högra luftutsläppet i instrumentpanelen

För enklare åtkomst när fläktmotorn ska ut, ta ur luftkanalen genom att först lossa den från värmepaketet (i mitten) och lirka ur alltsammans

Jobba nu i handskfacket: För mer plats, peta loss OBDkontakten (den ljusgrå till vänster) och backa ur kontakten in i instrumentpanelen. Lyft upp kabeln med kontakt upp genom hålet där airbagmodulen suttit.

lossa plastdetaljer i taket av handskfacket, den sitter med ett par plastclips i framkant. Denna behöver man ta bort för att fläktmotorn ska gå att lirka ur.


Nu bör det se ut som följande i handskfacket, dvs ingen OBDII kontakt och luckan i taket är borta för att ge plats att lirka ut motorn från fläktpaketet.

lossa fläktmotorn via att hålla in passbiten (till höger om t:et) och rotera motorn så att den lossar.

backa ut motorn via att lirka och trixa. Här kommer dina skils i Tetris väl till pass, ge inte upp! Motorn går att ta ur via hålet i instrumentpanelen där airbag modulen satt!
Tänk på att lossa strömkabeln, den sitter med ett clips in mot kupén (t v i bild) och kontakten roteras runt ett stift i framkant! (t h)

Montering i omvänd ordning såklart!