Snowgrip, Knipetak, Snökryss – kärt barn har många namn

Hej bäste besökare – du besöker just nu den mest frekvent lästa av mina inlägg. Jag anar att du är på jakt efter info om SnowGrip – det norska bidraget i kategorin slirskydd. Med risk att kanske göra dig lite besviken men det är väl på plats påpeka att dessa gick ur produktion redan på 1980-talet men restlagret verkar ha räckt länge ty de förekom även i Volvokatalogen långt in på 1990-talet.

Nåväl idag tänkte jag att vi skulle ägna lite tid åt Egil Hyggen en av hans uppfinningar som, jag skulle vilja påstå, har funnits i massor av garage, förråd och bagageutrymmen runt om i vårt land och grannland.

Om Egil E Hyggen…
…vet jag nog bara två saker, dels att han anges vara uppfinnare av Knipetak, eller Snowgrip som de kallades för på export utanför vårt västra broderland. Dels att han 1981  har formgivit  Fiskars typiska bil/snöskyffel!

Åter till Snowgripsen,  1968 får denne Egil pris – ”Merket for god design – 1968” och ett stipendium på 5000 kr

Produktionsåren om man frågar de som gjorde dem

Jag har försökt att få lite rätsida på hur länge som dessa snökors/ hjulkryss/hjulklor/slirskydd/snökedjor fanns i tillverkning och även varit i kontakt med firman som lär ha varit producent, Christiania Spigerverk. Av dem har jag fått besked om att tillverkningen upphörde runt 1982. Dock verkar det lite konstigt eftersom man valde att ansöka om patent i USA 1980. Och en annonsör på blocket hävdade för några år sedan att denne köpt sina Snowgrip nya så sent som 1995! De lär även ha funnuts med i Volvo’s tillbehörslistor fram på 1990-talet så restlagret kanske var stort?!

Patenträtter som spökar
Läser man lite mer om patenträtter så finns dessa Slirskydd omnämnda i en text från 1993. Där framgår att det söktes patent på marknader där det fanns snö men inte i länder med ökenförhållanden. Det medförde att det fanns ett glapp i mönsterskyddet. Dvs för vårt vinterförhållande så hade Spigerverket patenträtt…

Lite intressant är att till Snowgrip fanns en trevlig väska att förvara dem i. Idag verkar vara mindre vanlig att hitta några väskor med innehållet kvar. I mitt garage ligger givetvis en väska med korrekt innehåll om än för däck av 165 mm bredd.

Ett par slutliga tankar

Vän av ordning bör ju även ha i bakhuvudet att dessa slirskydd är ovanliga i moderna däckbredder. Jag har sett någon uppsättning för 185 och hört att det ska ha funnits som 195. Men bredare än så har jag inte stött på. När de begav sig så var bilhjul smalare helt klart så 155/165 finns det fler av.

Så tillhör du dem som sitter och hoppas på att dessa skulle kunna utgöra ett reellt alternativ på din moderna bil, så är jag realistisk och säger av egen erfarenhet så här: Hittar då rätt bredd så fungerar de troligen i alla fall inte. Avståndet till fjäderbenet eller andra detaljer i framvagnen på en modern bil är allt som oftast för snål. Risken för komplikationer är överhängande, speciellt som du testar att ta en för smal variant. Det finns betydligt bättre moderna saker som exempelvis Thule saluför… Men de är inte lika enkla att montera, det ska erkännas…