Finns det några Lada-återförsäljare kvar i år 2019?

Den här sidan har reviderats vid ett par tillfällen – nu senast den 27 nov 2022. För att se revisionsnoter, scrolla längst ned på sidan. Hittills har denna sidan besökts mer än 3500 gånger! Hösten 2023 är intresset lite falnande, nu snittar det strax under 2 st om dagen. Toppnoteringarna runt 2019 var 4-5 besökare per dag. Men intresset verkar leva än.

Korta svaret är NEJ! När jag gjorde sista rundringning, i januari 2021 så fanns det 0 nya bilar hos återförsäljare/importörer.  Det fanns då förhoppningar om  leveranser under senvåren 2021, mycket verkade handlade om hur dem nya ”bonus malus”reglerna som skulle påverkat. Uppgift hämtade via samtal med såväl LadaSkandinavien som SeverinAutogroup. I och med att det inte kom några bilar till försäljning så får vi bedöma det som om Lada Niva’s segertåg stannat av. Fotnot. även AvtoVAZ har meddelat att tillverkningen kommer att upphöra under 2023. 

Eftersom frågan kommit, den sista laddningen nya bilar var inte direkt billig, vare sig i inköp (i praktiken från 180.000) eller fordonsskatt (10500/år). Marknaden var sålunda döende. Det handlade inte längre om en bil för 109′ och 360 kr i skatt som det var runt år 2010-15. Ha gärna med det i bakhuvudet när du tänker på att lågmilade och fräscha Niva som finns kvar i landet har en hög prisnivå.

Ska man vara lite petig så finns det ingen sanktionerad organisation som har fabrikens uppdrag att representera märket i Sverige. Det saknas för den delen även i Norge, Finland och Danmark ja faktiskt i hela EU. Närmaste auktoriserade återförsäljaren fanns i Lettland och Tyskland samt Litauen fram tills årsskiftet 2019/2020. Idag finns ingen länkning från Ladas hemsidan till någon part inom EU…. Mer info finns på Lada’s engelska sida som du finner här

Importörerna och återförsäljare

Det fanns två olika importörer som har varit bland dem större på att importera framför allt Niva-bilar till landet.

-Den tidigare officiella importören – Lada Skandinavien i Eskilstuna (www.ladasverige.se) och de hade fortfarande en hemsida igång långt in på sensommaren 2022. Enligt den, fanns två återförsäljare, Seffel bil i Filipstad och Bilkonsult i Sundsvall. Sommaren 2021 fick jag besked om att Seffel bil lagt ned bilförsäljningen (även hemsidan är nu stängd) och därmed återstod endast Bilkonsult.

-Utbrytargruppen ledd av – SeverinAutogroup i Hörby. (www.severinautogroup.se) rykten gör gällande att firman kommer jobba mer aktivt med den ryska bilen UAZ som är en kusin och kanske något kapablare konkurrent till Lada Niva.

För ett par år sedan fanns ännu ett par återförsäljare bland dem. Variant bil i Göteborg, Autodena i Halmstad, Hoffsten Motor i Haninge samt AutoCenter i Mjölby. Autodena är den enda som fortfarande nämner Lada på sin hemsida, hos övriga hittar jag inget spår av märket.

Verkstäder

I och med att det inte finns någon regelrätt huvudansvarig märkesimportör så är det i min mening lite galet att prata om auktoriserade verkstäder. Seffel Bil var det närmaste man kan komma i så fall då man dels var återförsäljare och hade egen verkstad. Bilkonsult i Sundsvall var dock dem som köpte bilimportörens reservdelslager under 2018. Jag har försökt att få mer information om hur de tänker sig framtiden men säljaren har valt att inte svara. Det kvarvarande delarna var ute på annons på nätet under hösten 2020. Annonsen försvann tämligen snabbt. Vart de tog vägen vet jag inte i dagsläget.

Det finns för övrigt en den verkstäder som varit med länge och kan sina Lada-bilar. För att nämna en så finns Lindbergs Bilverkstad i Bredsjö som har lång erfarenhet av märket. Eftersom framför allt  Lada Niva-modellen är en frukt av 1970-talet med lite inblandning av nyare system så är Nivan inte helt enkel att förstå sig på för dagens it-orienterade fordonsmekaniker. Exempelvis att justera hjullagren är visst en konst som verkar vara glömd av dagens tekniker. Även lagerbyten i resten av drivlinan verkar, av forumet nedan att döma, vara något som är övermäktigt för dem som inte varit med en tid:-)

Forum för modellen

För den som seriöst funderar på att skaffa sig en ny Niva så rekommenderar jag att förse sig med en god kopp kaffe och surfa vidare till http://www.lada-niva.se som är ett forum för dem som gillar Nivor. Där finns en hel del matnyttigt och där informationen kanske inte fullt så tillrättalagd som hos bilhandlarna. Det verkar finnas ett och annat som kan drabba  ägaren av en fabriksny Niva…

Kuriosa

Bilfirman Bilkonsult i Sundsvall var den som höll ut längst. Deras hemsida innehåller alltjämt infon om modellprogrammet, kanske omedvetet eftersom man verkar tagit bort sin egen länkning. Är du du nyfiken kan du i alla fall nu, senhösten 2022 titta in på https://bilkonsultsundsvall.se/produkter/lada-1.html

Revisionshistorik

2022-11-27; ändrat info om hemsida kopplad till LadaSverige, den verkar ha tagits ned under sensommaren.
2022-06-07; texttillägg om sista reguljärt sålda årsmodellen, pris och skatt.
2022-02-19; ändrat skrivning rörande Seffelbil till imperfekt. Ingen ny information tillagd, endast reviderat tempus.
2021-08-08; Fått uppgift om att den näst sista Återförsäljaren i Filipstad lagt ned bilförsäljningen helt. 
2021-01-12; Ringt ÅF och importörer, fått besked att man jobbar på att få hem fler bilar men för stunden är det slut, kan tänkas bli nylev senvåren 2021
2021-01-03; Uppdaterar med info om att det inte verkar finnas nya bilar till salu längre - importören har hemsidan uppe och hänvisar till två firmor om inte haft några Ladabilar till salu i närtid!
2020-05-22; Ladas egna hemsida har nu tagit bort länkar till de företag som tidigare var repr. i Tyskland och Baltikum, ändrar därav ingresstexten.
2020-03-24; Niva-importen till Sverige verkar leva vidare i ungefär samma omfattning som under fjolåret. Det lär finnas ett antal bilar som kan registreras in i landet om behovet och marknaden finns.
2019-07-03; Officiella källor meddelar att Lada lämnar den inre marknaden (EU), pga att bilutbudet inte kommer kunna klara kommande Euro 6d-kraven. Den tyska importören överväger att starta modifiering, men merkostnaden ligger på ca 75000 kr gör att prisbilden ser ut att landa i häradet 230 000-245 000 kr med svenska påslag vilket riskerar vara den slutliga spiken i kistan. 

 

PS – om du är nyfiken på VAZ/Lada’s svenska historia så finns mer information om du klickar här