Finns det några Lada-återförsäljare kvar i år 2019?

Den här sidan har reviderats vid ett par tillfällen – nu senast den 12 januari 2021. För att se revisionsnoter, scrolla längst ned på sidan. Hittills har denna sidan besökts ca 2300 gånger (2021-05-18) Dvs 4-5 om dagen!

Korta svaret verkar vara NEJ inte just nu! Enligt rundringning idag den 12/1 2021 så är det 0 nya bilar hos återförsäljare/importörer idag. Det kan tänkas bli nya leveranser under senvåren 2021, mycket verkar handla om hur dem nya “bonus malus”reglerna som kommer 1/4 kommer påverka. Uppgift hämtade via samtal med såväl LadaSkandinavien som SeverinAutogroup.

Ska man vara lite petig så finns det ingen sanktionerad organisation som har fabrikens uppdrag att representera märket i Sverige. Det saknas för den delen även i Norge, Finland och Danmark ja faktiskt i hela EU. Närmaste auktoriserade återförsäljaren fanns i Lettland och Tyskland samt Litauen fram tills årsskiftet 2019/2020. Idag finns ingen länkning från Ladas hemsidan till någon part inom EU…. Mer info finns på Lada’s engelska sida som du finner här

Importörerna och återförsäljare

Det fanns två olika importörer som har varit bland dem större på att importera framför allt Niva-bilar till landet.

-Den tidigare officiella importören – Lada Skandinavien i Eskilstuna (www.ladasverige.se) och de har fortfarande en hemsida igång. Enligt den finns två återförsäljare, Seffel bil i Filipstad och Bilkonsult i Sundsvall. I december 2020 så försökte jag komma i kontakt med importören via e-post för att höra om bilar finns att tillgå men inget svar har hittills kommit. Vare sig Seffel eller Bilkonsult har under hösten 2020 haft några bilar till försäljning av deras hemsidor att döma. Jag önskar att jag kunde få bättre besked.

Utbrytargruppen ledd av – SeverinAutogroup i Hörby. (www.severinautogroup.se) rykten gör gällande att firman kommer jobba mer aktivt med den ryska bilen UAZ som är en kusin och kanske något kapablare konkurrent till Lada Niva.

För ett par år sedan fanns ännu ett par återförsäljare bland dem. Variant bil i Göteborg, Autodena i Halmstad, Hoffsten Motor i Haninge samt AutoCenter i Mjölby. Autodena är den enda som fortfarande nämner Lada på sin hemsida, hos övriga hittar jag inget spår av märket.

Verkstäder

I och med att det inte finns någon regelrätt huvudansvarig märkesimportör så är det i min mening lite galet att prata om auktoriserade verkstäder. Seffel Bil är väl det närmaste man kan komma i så fall då de dels är återförsäljare och har egen verkstad. Bilkonsult i Sundsvall var dock dem som köpte bilimportörens reservdelslager under 2018. Jag har försökt att få mer information om hur de tänker sig framtiden men säljaren har valt att inte svara. Det kvarvarande delarna var ute på annons på nätet under hösten 2020. Annonsen försvann tämligen snabbt. Vart de tog vägen vet jag inte i dagsläget.

Det finns för övrigt en den verkstäder som varit med länge och kan sina Lada-bilar. För att nämna en så finns Lindbergs Bilverkstad i Bredsjö som har lång erfarenhet av märket. Eftersom framför allt  Lada Niva-modellen är en frukt av 1970-talet med lite inblandning av nyare system så är Nivan inte helt enkel att förstå sig på för dagens it-orienterade fordonsmekaniker. Exempelvis att justera hjullagren är visst en konst som verkar vara glömd av dagens tekniker. Även lagerbyten i resten av drivlinan verkar, av formumet nedan att döma, vara något som är övermäktigt för dem som inte varit med en tid:-)

Forum för modellen

För den som seriöst funderar på att skaffa sig en ny Niva så rekommenderar jag att förse sig med en god kopp kaffe och surfa vidare till http://www.lada-niva.se som är ett forum för dem som gillar Nivor. Där finns en hel del matnyttigt och där informationen kanske inte fullt så tillrättalagd som hos bilhandlarna. Det verkar finnas ett och annat som kan drabba  ägaren av en fabriksny Niva…

Revisionshistorik

2021-01-12; Ringt ÅF och importörer, fått besked att man jobbar på att få hem fler bilar men för stunden är det slut, kan tänkas bli nylev senvåren 2021
2021-01-03; Uppdaterar med info om att det inte verkar finnas nya bilar till salu längre - importören har hemsidan uppe och hänvisar till två firmor om inte haft några Ladabilar till salu i närtid!
2020-05-22; Ladas egna hemsida har nu tagit bort länkar till de företag som tidigare var repr. i Tyskland och Baltikum, ändrar därav ingresstexten.
2020-03-24; Niva-importen till Sverige verkar leva vidare i ungefär samma omfattning som under fjolåret. Det lär finnas ett antal bilar som kan registreras in i landet om behovet och marknaden finns.
2019-07-03; Officiella källor meddelar att Lada lämnar den inre marknaden (EU), pga att bilutbudet inte kommer kunna klara kommande Euro 6d-kraven. Den tyska importören överväger att starta modifiering, men merkostnaden ligger på ca 75000 kr gör att prisbilden ser ut att landa i häradet 230 000-245 000 kr med svenska påslag vilket riskerar vara den slutliga spiken i kistan. 

 

PS – om du är nyfiken på VAZ/Lada’s svenska historia så finns mer information om du klickar här