historienomNycklar

Lyssnade med stor behållning på senaste poddavsnittet. Just det här med nycklar har ju en viss magi i sig, något där med att man får tillträdet till och möjligheten att köra en bil. Det fick mig att osökt tänka på en helt annan händelse. En som just involverar en uppsättning reservnycklar som dök upp på ett helt oväntat ställe.

Allt har sin avstamp i min ambition att bygga upp ett bra bibliotek över tidningar, hösten 2021 så råkade jag på en en annons för en udda samling av tyska utgåvan av Auto Motor und Sport. Annonstexten var väl vag, att det handlade om ganska många tidningar det stod väl helt klart efter lite mailande. Kul med tidningar tänkte jag och gjorde upp med säljaren att hämta det hela sådär 15 mil hemifrån.
Glad i hågen ställde jag kosan mot Västergötland, i den höstens bilförvärv, en lågmilad  Mercedes kombi av W/S 210-generationen där jag fick äran att ikläda mig rollen som ägare nummer två. En kapabel vagn med enormt lastutrymme och den stabila hydrauliska nivåregleringen. Men möjligt anfrätt på det sätt bara en Mercedes från millennieskiftet kan vara.
Resan gick tipptopp och jag anlände i utsatt tid. Väl på plats insåg jag att det var lite fler tidningar än vad jag själv uppskattat. I mitt räknande inför avhämtandes så hade jag provvägt några årgångar av Teknikens Värld och kommit fram till att de vägde ca 3,5-5 kilo. Och då borde det gå enkelt att få in 60-70 årgångar i bilen såväl i utrymme som maxlast för bilen.
Väl på plats började jag bära. Sedan bar jag och bar. Nästan två timmar senare, lastandes och pusslande i skytteltrafiken, var det hela utburet och jag redo för avfärd…. Startar bilen och med ett poff sprang ett rör läck och den redan låga Mercedes blev raskt ännu lägre. Visst bilen var ”välfylld”, för att inte säga upp till taket. Så goda råd var nu dyra för att parafrasera ordstävet. Nåväl, en gästparkering i bostadsrättsföreningen fick utgöra natthamn för ekipaget. Min inte fullt lika imponerad hustru som fick släppa allt som fanns i planeringen. För att köra de 15 milen västerut för att undsätta en nedkyld och irriterad undertecknad tillsammans med  en bråkdel av årgångarna.
Jag ska inte trötta ut församlingen med hela historien om hur jag samma kväll fick åka fram och åter med min tillförlitliga om än betydligt mindre VW Passat kombi med lika breddfylla lastutrymmen flera gånger på traden till Västergötland . Eller de logistiska övningarna i att någon dag senare lyckas övertyga svärsonen att tillbringa massa kvalitetstid som CO-driver när Mercans sista resa företogs till en skrot inte allt för många kilometer från haveriplatsen.
Nej den färden har gått till historieskrivningen, nästan lika väl etablerad i vänkretsen. Blott övertrumfad av när min nyinköpta LandRover Freelander dock, även den, ca 15 mil från hemmet, behagade göra som de flesta Rovers med K-motor. Det vill säga överhetta i sån omfattning att härdsmälta är mer passande.

 

Nej Nu åter till tidningssamlingen. Väl hemsläpat kunde jag konstatera att det inte bara varit 70 årgångar Auto Motor & Sport, nej även 40-talat årgångar Sport Auto och något 10-tal årgångar av svenska Auto Motor & Sport. Här en vy över garagegolvet som fick utgöra buffertzon ett tag.
När jag väl började gå igenom det hela kom jag till ett par insikter – om en årgång Teknikens värld väger in runt 5-kilos sträcket så är ”stor-tysken” en bjässe, den tyngsta årgången jag hittade landade på över 15 kg (!)  och kräver tre arkivboxar per årgång.
Nej det mest förbryllande var när jag ett par månader efter avhämandet hittade ägarens reservnycklar i en av boxarna! Det i sig var en rolig incident. Men det mer frapperande är möjligen att nycklarna var till en vit Porsche 911 Cab från mitten av 1980-talet. Då var det verkligen ett sånt moment av möjliggörare – tänk nycklarna till en Porsche av den ursprungliga typen….
Meddelas kan att nycklarna återgäldades – som tack för hjälpen så fick jag ännu fler årgångar tidningar som man hittat efter att jag varit där…
Sensmoralen må vara flerdelad
-Ett; tidningar väger – så här i efterhand inser jag att det var ett groteskt överlass, säkert i närheten av att körkortet suttit löst.
-Två; en tidningssamling är oftast nyckeln till något, såväl kunskap som i det här fallet en riktig Porsche Cabriolet
-Tre; det är kul att köra bil, även om det nu råkade bli ca 90 mil i extra turer på ett par dagar.