Matreco – stora byggnader och anläggningar

Matreco Bil på Karlavägen runt 1966

Här kommer jag göra en liten kavalkad över handelshuset Matrecos olika lokaliteter. Om det är något rykte som finns om just den firman är att man valde att bygga väldigt stora anläggningar på tämligen udda platser.

I begynnelsen så hade man ett säljkontor på Karlavägen 67 i Stockholm och öppnar under 1966 även ett utställningshall på Hornsgatan 128 med förevändningen att sälja lastbilar och för att komma närmare kunderna på söder och söderförorterna,

Sedermera, troligen hösten 1967, invigs en anläggning på Archimedesvägen 5 i Bromma. Bilhallen till höger i bild (Jyskbutiken) och lager och administration i den vänstra byggnaden. Platsen i sig ligger i anslutning till Bromma flygfält vilket tycks stimulerat ryktesspridningen. För produkterna som såldes i bilhallen var så stora så de kom inte med flyg utan tåg eller båt.

(c) 2018-10-09 Niskakoski.net

Matreco byggde under 1960-talet senare del upp en geografiskt spridd organisation våren 1967 så presenterade man följande platser där man fanns representerade i bild, samt en notis om att man även fanns i bergslagsmetropolen Storå. Just anläggningen i Storå verkar ha upphört under 1970, då man inte längre finns med i telefonkatalogen 1971.

Lite senare tillkommer även anläggningar i Gävle och Sundsvall.

Hovsjö – Södertälje

Modell av anläggning i Södertälje- källa; bildarkiv Matreco/Lada Sweden.

Under slutet av 1970-talet byggs en ännu större, sannolikt väldigt överdimensionerad anläggning i Hovsjö utanför Södertälje. Själva bygget av anläggningen var en tämligen stor händelse och byggstart med första spadtag och tillresta dignitärer från Sovjet dokumenterades väl. Min ambition är att publicera ett axplock av bilder på separat fotosida i framtiden.

Uppgifter som cirkulerar på nätet är att man huserade här mellan oktober 1980 och 1990. Här fanns det en stor mottagningsanläggning där man under dess glansdagar gjorde leveranskontroll och Sverige-anpassning av ca 20-25 bilar om dagen enligt löpande band manér. Historier om kvarglömda ”dryckesflaskor” och matpaket finns det gott om, likaledes historier om hur man dubbelkollade att framvagnarna var fastskruvade och bromssystemet helt färdigkopplat – givetvis på förekommen anledning….

Att anläggningen kom att säljas 1988 berodde enligt dåvarande marknadschefen på att bilverksamheten inte längre gjorde några leveranskontroller (PDI) i Sverige, detta gjordes vid den här tidpunkten i finska Raipo(1). Ett lustigt faktum var att efter försäljningen av anläggningen till Svenska Volkswagengruppen så tecknades ett hyresavtal där Matreco hyrde kåken fram till mitten av 1900. Efter Matrecos flytt har olika bolag inom Volkswagengruppen haft sin verksamhet här.

(1) Källa Teknikens Värld 1989:5 ”Back to the USSR sid. 32-33”