Hoppa till innehåll

Lada Niva Diesel – modellen som officiellt inte fanns – ännu

1994 var stora och omvälvande tider för den då 17 år gamla Lada Niva. Såväl en helt ny bakstam med omarbetade bakljus och framför allt en ny baklucka som gick hela vägen ned till stötfångaren var något av de mest synliga. Mindre noterbart från utsidan var att en större 1,7-liters motor fick ta tjänst i motorrummet. Men även att en femväxlad låda tog hand om framfarten. Om allt detta är historiebeskrivningen ense.

Niva Diesel

Men i  Sverige fanns ännu en nyhet nämligen Lada Niva Diesel, med en motor från Peugeot på 63 hk! Ungefär 20 000 kr dyrare och två sekunder långsammare än en bensintörstande Niva till 100 km/h (25 sekunder, gentemot 23 för en bensinare)

Det är här det blir lite förvirrat, officiella källor säger att Lada Niva Diesel 21215 introduceras först 1999! Frågan har diskuterats bland annat på det svenska Niva-forumet. För säkerhets skull konsulterat dem som jobbade på Lada Sweden om dessa västliga Niva Dieslar. Svaret var tämligen enkelt ”Det sattes in en Peugeotmotor vilket gjordes av EuroLada i Tyskland” så så var det med detta.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.