2014 – Lada’s Framtid

Framtid

Orosmolnen på himlen är många, rykten senhösten 2018 gör gällande att Niva-modellen inte kommer att få säljas längre inom EU. Något med att inte motor och utsläpp uppfyller kraven för kommande år. Tittar vi lite vidare på modellprogrammet så finns ju intressanta alternativ men prismässigt verkar det tungt. Dem är helt enkelt för dyra för att kunna få fotfäste i något antal på marknaden. Visst, jag hoppas väl att det ska bli någon klarhet på Lada-fronten. Men exakt hur det borde bli, det har jag svårt att säga.

Med den insikt som tid ger så tror jag starkt på två olika scenarion –

Storsatsningsscenariot

För en aktör med djupa fickor och sannolikt en befintlig koppling till tillverkaren. Här behöver en kapitalstark aktör få för sig att det är vettigt att vika 40-80 miljoner till att bygga upp en stor ”modern” organisation i snitt med alla andra importörer med dedikerade återförsäljare och en välfungerande kringorganisation. Jag kan bara önska att Eskilstuna-projektet kunnat landa i detta men jag förstår också riskerna med att binda så mycket pengar i något som har en så lång payoff. Men för mig som har ”fastighetsförvaltarblick” i familjen ser ju att den typen av pengar är det man lätt investerar i några hyreshus och får en ganska medioker avkastning på… Men här kanske vi kan ana en öppning.

Gerillamarknadsföring och Nischkunder.

Det är väl här någonstans vi befinner oss idag där en av importörerna tagit rollen som en aktör som verkligen bara talar till dem som behöver en jaktbil, i det här fallet kompletterar dem även med en annan ”sovjetisk” terrängmaskin från UAZ. Den andra lever väl kvar i att man gjorde sitt försök.

Om jag fick önska

Men finge jag önska så vore en oldschool gerilla-import som kan vara svaret på det hela, en agil och ”galen” importör som vågar stå för sin Niva-import och har lite kundfokus med garantiomkostnader,  jo jag förstår att det kostar. Spela på Niva-imagen och  ”Nivanischens kärna” med fokus på att det är ett verktyg för dem som har de behoven…  Våga jobba med reservdelshantering som genererar pengar, under 1980-talet så var det vanligt att östbilmärken skrotade ned nya bilar bara för att få tag på reservdelarna vilket kan verka skumt men det var mycket lönsamt. Det är väl också viktigt att ha en realistisk vision – skulle man nå 20 bil år ett så är det mycket stor framgång. Ja lite som ett återfött Ubbo fast 2.0

Örebro den 22 november 2018