2022 – Lada ska visst få vara Lada?

Efterdyningarna efter Rysslands invasion av Ukraina har ritat om mången karta. Inte bara den rent geografisk i from av vilka områden som Ryssland rättmätigt tycker sig kontrollera. Även den energipolitiska. Den geopolitiska och även konglomeratmässiga i form av vilka bilmärken som är etablerade var.

Renault valde att släppa sitt majoritetsinnehav i AvtoVAZ. Dem handelspolitiska embargon som införts fick konsekvenser i form av att teknikleverantörerna i väst slutade leverera teknikinnehåll så som ABS-systen, Antisladd, Airbags, elektronik till mediaenheter osv. Även möjligheten att leverera teknik för motorstyrning gör nu att fabriken väljer att numera bara klara miljöklass Euro2 vilket är ett stort steg tillbaka teknikmässigt.

Här någonstans tror jag att vi även ser en annan bubblare. Hösten 2020 aviserade AvtoVAZ att den klassiska Lada Niva skulle gå ur produktion 2023. Det skulle inte förvåna mig det minsta om detta nu kommer komma på skam. Och likt katten med nio liv så klättrar Nivan vidare från att ha varit på fallrepet. Det är inte första gången, redan på 1990-talets slut var det tal om att Nivan skulle ersättas med ett hopplock av Chevrolets pinaler. Av detta blidde det visserligen en del bilar, men Nivan bestod.

Här någonstans så tror jag mig kunna ana att en och annan Niva-entusiast vädrar morgonluft. På det svenska forumen händer det att man önskar att Nivan just skulle vara en enkel oteknisk bil. Kanske är det just teknikembargot som kommer lyckas med denna ”Back to the Basics”