Hoppa till innehåll

Om varför flyttar alla generalagenturer för bilar till Danmark?!

Under hösten flyttade även Hyundai’s agentur från en svensk firma till Nic. Christiansen Group. Det var den senaste i raden av agenturer som bytte från svensk till dansk regim. En av de första i modern tid var när KW Bruun som tog över Peugeot på svensk marknad i mitten av 00-talet. Numera har även Citroens lyxmärek DS, KW som huvudman. Likväl som att man är i processen att inkorporera Opel i handelshuset.

Från generalagenter

Att just danska företag verkar ha en fäbless för att bli stora importörer handlar nog till syvende och sist om hur bilimport ändrat över tid. Innan Sveriges inträde i EG/EU 1995 så hade ”Generalagenten” rollen av att vara representanten för ett varumärke. De olika speciella kraven som fanns för att få sälja bil här, så som krav på avgasrening, krocktest, speciella regler för belysning och en uppsjö andra adaptioner. I och med det så skulle generalagenten ombesörja dessa test och i sin tur garantera att typgodkänt fordon uppfyllde kravet över tid. Dessa administrativa tillstånd var ju värda pengar i sig eftersom det var dessa som gjorde att en produkt fick säljas i landet.

Till importörer

Efter vårt inträde i EU så har förfarandet ändrats. I syfte att ge lite större möjligheter för alla att handla bilar över gränserna – ja den fria rörlighetens lov. Effekten är ju den att om en bil är godkänd i ett EU-land så får den säljas i alla EU-länder. Därmed ska min lokala fristående bilhandlare kunna köpa in bilen från valfri bilgrossist inom unionen. Är man märkesåterförsäljare så är det ju lite andra premisser för då har man jag åtagit sig att köpa in bilarna via märkets ordinarie säljkanaler, alltså från den nationella importören.

Hur passar då Danmark in i det hela?

Via att Danmark, och även Finland för den delen, har tämligen höga punktskatter på bilar. Så gör det att bilmärken som ska säljas i Danmark tenderar till att säljas billigare av biltillverkaren till den danska importören. Prisrabatten kommer sig av att priset annars skulle bli allt för högt för att kunna sälja bilen i landet annars. Enligt uppgifter från wikipedia så är skatten citat ”Den tas ut som 105 procents påslag upp till 79 000 danska kronor (2010 års nivå) och med 180 procent därutöver. https://sv.wikipedia.org/wiki/Bilaccis ”….

Jag säger inte att det är hela sanningen, men det bör väl finnas ett visst mått av sanning eftersom allt fler av organisationerna blir danska?!

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.