Hoppa till innehåll

Dr Glas – i bilform, eller hur Ssangyong Rodius retar näthinnan

det finns en frasering i dikten om doktor Glas som väl sammanfattar allt som väl borde varit en ledstjärna för Ken Greenley här han satte ritstiftet på pappret för att ge MPV-tingesten Ssangyong Rodius sin uppsyn. Synd bara att han nog tog fasta på den sista sensmoralen i form av att vilja ingiva människan någon känsla.

På pappret så borde en Ssangyong Rodius vara en kapabel krabat. i sin ädlaste form har den en 3,2 liter stor bensineldad 6:a från Mercedes, 200+ hästkrafter, plats för 7 åkande, skinninredning och allmänt den nödtorft som asiatiska bilar skämt bort oss med i form av allsköns teknikstöd. Dock fanns det en lite vanligare variant med en 2,7 liters dieselruska som säkert hjälpte lite på traven med bensinarens akilleshäl i form av hiskelig törst med siffror på 2 liter milen i stadstrafik.

De senaste halvåret så jag haft en blocketbevakning på alla Ssangyong som dyker upp till försäljning, noterbart är dock att de flesta, för att inte säga alla Rodius som nått säljstatus råkar vara kvar till dess att annonserna löpt ut. Ett tappert försök att ens lyckas värdera en sådan via bilköparsajter stöter likaledes på patrull, det finns liksom inte ens något riktvärde. Snacka om död på marknaden. I dagarna pratade jag med en av säljarna meddelade lite uppgivet att det fanns prutmån på annonspriset och sa att hälften vore ok om det bara kunde bli affär.

Jag gjorde dock snabbt ekvationen. 2 liter milen, 6000 kr om året i skatt (på en bensinare) och bakhjulsdrift. Därtill råkade mitt försäkringsbolag tro att försäkringsrisken måtte vara enorm för de ville ha samma pengar för en sådan som om det vore en extrem 7-serie från Bayern.

Bevakningen får väl ligga kvar även om  intresset väl mattats – markant, behovet eller ska jag säga bristen på är alltjämt lika (litet).

För att om möjligt problematisera det hela ännu ett varv så ska väl tillstås att Rodius-modellen direkt kom att utses till något av de mer formfula saker som kommit ut på marknaden. Bland dem mest frekventa bespottarna fanns många mer eller mindre namnkunniga brittiska publikation så väl i tryck som i bildmedia. TopGear lär ha varit än i raden, med såväl utmärkelsen WTF Car och försöket att bygga om en Rodius till båt?! Det sistnämnda projektet kan jag bara ana har en koppling till att designern Ken lär ha hävdat att inspirationen funnits i form av en eller annan Yacht.

Citatet i sin helhet lär lyda ”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna någon slags känsla. Själen ryser inför tomrummet och vill få kontakt till vilket pris som helst.” Hjalmar Söderberg i Doktor Glas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.