Varför är motorpressen så infernaliskt omån om sin historik?

Den här texten kanske sticker en smula ut hakan en smula. Ja rent av provocerar den. Men detta är en fråga som gäckar mig och har gjort en bra lång tid.

Fråga den lyder som följer; varför är i princip alla motortidningar så infernaliskt dåliga på att hålla sin egen backlogg vid liv och varför verkar ingen förutom tidningen klassiker erbjuda sina äldre nummer tillgängliga på nätet för sina prenumeranter?

Missförstå mig nu rätt, det behöver inte vara gratis på något sätt. jag skulle gladeligen ha betalt ett par hundra bara för att få tillgång till arkivet en begränsad tid. Ja bara för att kunna söka.

Här borde väl någon såväl en räknenisse som en arkivarie kunna kvantifiera och komma fram till att det dels vore EKONOMISKT bra, dels en KULTURHISTORISK välgärning?

Att jag nu har en ganska komplett tidningssamling (alla teknikens Värld åren 1958-2019, alla nummer sånär som på tre av tidningen Motor 1960-2021 och Vi bilägare 1969-2021 minus ett 40-tal nummer där lejonparten är av årgång 1976) så jag har ju tillgång till detta idag. Men tänk om jag haft det även historiskt? Jag minns att jag fick en DVD för ett tio-tal år sedan från en anglofil, med hela Motor Sport Magazines utgivning från 1950-talet. Så marknaden finns ju i alla fall internationellt.

Ja, en fråga att fundera, jag tror jag ska skicka den vidare till någon av förlagshuset….