Med fokus i backspegeln på 1972

1972 var uppenbarligen ett motorår som präglar oss än idag, 50 år senare.

-Det nya körkortet i plast! -Ölandsbron invigs. -Det nya trafikregistret med nationella registreringsnummer såg dagens ljus 1972.

Om något så är väl möjligen det ny körkortet det som lämnat minst står i tillvaron. Vän av ordning skulle nog haja till om vi idag skulle ha ett litet häfte med en fastklistrad bild och en öljett för att indikera att det var äkta. Nej det skulle väl kännas som upplagt för ”anpassning” av den som hade såna ambitioner.

Ölandsbron togs i bruk hösten 1972. Prislappen lär ha landat i häradet just 100 miljoner med tillfartsvägar och lite anpassning. Ölandsbron  i sig har dessutom varit ett objekt som gärna förevigats som glaskonst. Hemma hos mig finns inte mindre än 4 olika glasblock med koppling till bron.

Det kanske viktigaste för motorbranschen det nya centrala bilregistret. Nyheten var att registreringsnumret skulle bli nationellt och följa med bilen. Tidigare så fick bilar bytte ägare utanför landskapsgränsen fått ansöka om ny registreringskombination i det nya hemlänet. Det gamla systemet var uppbyggt kring en landskapskod. I Örebros fall T följt av siffror. I takt med att vagnparken växte så fick storstäderna två bokstäver följt med siffror. Exempelvis Lill-Babs gamla Mercedes 190 SL lystrade till BA36444. När svärfar Walter gjorde slag i saken och köpte bilen till Örebro så blev det istället T38800.

Nya registreringsnumren som infördes i etapper från 1972 och framåt. Det byggde på en kombination bestående av tre bokstäver och tre siffror. Den tilldelade kombinationen kom att följa bilen hela dess livslängd.

Ambitionen är att skriva lite mer om respektive begivenhet i kommande inlägg – stay tuned!