Tänk att få 90-tals pimpa bilen med lite klistermärken

Nittiotalet var troligen den tid när bakrutestreamers och kampanjdekaler hade sina sista dödsryck. Bakrutedekalen som informationsbärare hade som jag ser det 1980-talet som sitt gyllene decennium, så var och vart annat arrangemang med självaktning givet tog fram en streamer till bakrutan eller bakstöten på div lastbilar. Lägg sedan till alla de mer eller mindre fantasifulla och ofta provocerande dekalerna som fanns i Hobbex sortiment.

1990-talets kampanj-plattform

Den mest framstående kampanjinsatsen höll bensinstationskedjan Statoil i, då i samarbete med det hippa Bingolotto. Här gällde det att dekorera bilen med en kampanjdekal i bakrutan. Budskapet var i stil med ”Vinn med oss”, ”Lugn du vinner”, ”Satsa på en vinnare” och ”Jag kör prisvärt”. Tävlingsmomentet kallades Dekaljakten och hölls åren 1992-1994.

I samma veva så var det dags för folkomröstning rörande om Sverige skulle gå med i dåvarande Europeiska Gemenskapen, numera EU. Här syntes det budskap för eller emot på var eller varannan bil. Valresultatet var väl tämligen tu-delande men det verkar vi ha kommit förbi såhär med mer än 25 års medlemskap i bagaget.