Hoppa till innehåll

Motorpressens influensers för mer än 60 år sedan

De goda gänget i gruppen Kent skrev redan för 20 år sedan om hur dåtiden mediedivor hade en fäbless för ”Att synas utan att verka”. Citatet kommer från i låten ”Socker” som väl låg på skivdiskarna runt 2002 och är från albumet ”Vapen och ammunition”. En skiva som står sig väl ännu i dag om du frågar just mig.

Just det där med att lämna ett större avtryck än av den möjliga arbetsinsatsen varit verkar vara ett fåtal förunnnat, i alla fall i motorpressens historia. Mycket verkar vara tålmodigt tragglande för att få muta in sin plats i mediemedvetenheten och framför allt även få behålla den efter att man lämnat skeppet, eller möjligen jordelivet.

Werner Göst och Nordisk Motortidning

Enligt min mening finns det dock två klart lysande undantag. Mitt första exempel vill jag ge i form av  den mycket självförhärligande redaktören Werner Göst med Nordisk Motortidning. Även med dagens blick för dagens medienärvaro så sticker herr Göst texter ut och känns rent av bombastiskt skrävlande. Det talas om de enorma framgångarna just han haft med tidningen och exakt hur instrumentell hans insatser varit för att kunna publicera just detta nummers djuplodande insikter som väl bara en så slipad hjärna som Werners varit den enda att kunna frambringa och nedteckna. Själva utgivningslängden talar väl ett annat språk med försenade nummer, som allt som oftat varit så pass sena att det övergått till att istället vara dubbelditon.

Jag har hört om att det rent av blivit något trippelnummer bara för att kunna hålla prenumeranterna stången. Jag kan även tänka mig att denne ”Bad boy” var en av orsakerna till att det numera finns stadgar för hur många dubbelnummer som får förekomma under ett utgivningsår så att prenumeranterna verkligen skulle få ett rimligt antal utgåvor på ett utgivningsår.

Om man idag googlar namnet så får man inga direkta träffar kopplat till värvet som tidningsman, nej snarare leder spåren till att att någon med just det namnet var aktiv och framstående nynasist under 1900-talets mitt. Det är nog troligt att det var den samme som tidningsmannen. Intressant dock är att Nordisk Motortidning hade en stor förkärlek till att rapportera om tekniska landvinningar och produkter från Storbritannien vilket känns lite motsatsaktigt till om nu den politiska tanken låg mer åt det germanska hållet.

Allt om bilen – tänk att elva egna nummer skulle bli så namnkunniga

Exempel nummer två är tidningen Allt om bilen. Ja namnet känns säkert bekant, inte för att jag tror det beror på att du någon gång sett tidningen Allt om bilen i sin egna form.  För att rekapitulera. Hösten 1961 lanseras tidningen Allt om bilen, jag tror första numret har oktober som utgivningsmånad i alla fall av omslaget att döma. Under resterade del av året så blir det totalt två till nummer så in alles 3 nummer 1961. 1962 fortsätter utgivningen med tekniskt sett 8 nummer då fram till augusti när tidningen slås samman med förlagshusets storasyskon Teknikens Värld Så från nummer 20 1962 så får Teknikens Värld en under rubrik i sin titel i form av Teknikens Värld – Allt om bilen.

Just allt om bilen hänger kvar på omslaget fram till nummer 17 1965, för att göra ett uppehåll till 1976 när tillägget kommer tillbaka och hänger kvar fram till nummer 24 1984. I nummer 8 1987 kommer det tillbaka nu till nummer 26 2000. Ännu ett uppehåll och dyker upp igen likt gubben i lådan nummer 8 2007 för att än idag pryda omslaget…

Ja tänk att de där 11 numret i egen regi skulle slå så pass att vi än idag 61 år efter senaste ordinarie utgåvan skulle se namnet på omslaget… Det är väl att synas utan att verka om något?

 

 

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.