Hoppa till innehåll

Ännu ett i raden av i-landsproblem – hur fnutt hittar man rätt olja till Volvo Rödblock idag?

Jag får erkänna – det är inte ofta jag funderar på Volvos rödblocks-motorer till vardags. När det begav sig, ja då på 1990-talet var det enklaste saken i världen att planera ett oljebyte. Åk till billiga bildelsvaruhuset och köp valfri olja. ja låt mest plånboken ta ledning och köp 4 liter 10w-30 eller 10w-40 av valfri kvalisort. Allt mellan mineral, semi-syntet eller syntet. En baggis. Ja då ojjade vi oss mest över oljefiltrets kvalitet.

Idag verkar det vara lite tvärt om, Volvos Originalfilter finns på nätet för nån hundring. ett ful-filter kostar snudd på lika mycket. Men att hitta en vettig olja med Zink och annat slit-hämmande jox ja det verkar lögn i helsike att hitta. Idag har oljevarianterna spunnit långt bortom API SH som var den högsta klass som Volvo Rödblock hade under 1990-talet. Idag verkar även den billigaste smörjan typ den på Lidl klassas in som ”SN” ”SN Plus” eller rent av ”SP”. Ur ett kvalitetsperspektiv skitbra. Speciellt om man nu har en modern bil med jättelånga bytesintervall och typ två och halv liter olja. Men för oss om älskar våra bilar då? och hellre byter varje år även om det bara blivit 50 mil sedan senaste bytet?

Men om man nu har en klassisk 240 och vill hålla liv i snurran, vågar man då att chansa? Jag har nog landat i att det nog vore bättre för själsfriden att hitta en mer korrekt olja för en 1990-talare. Gärna något med Zink och Molybden. Men då får jag vackert handla av någon kvalitetshandlare istället för bildelsladan vid köpcentret. Ty dem har inte kommit så långt i sin produktnichening att 1990-talet kommit på tapeten. Nej hos Linköpingsgänget så råder sent 1960-tal ännu. Och sån olja ja den bör man inte slå i en något senare än en Amazon typ?

Nej man åker givetvis till den andra ladan, den skara-gänget har. För här finns en härlig smörja ur Hagmans produktlinje Starta som har  Zink till vettigt pris. Tråkigt bara att Startas egen produktrekommendation svävar på målet och tycker man ska välja något utan Zink och med en alldeles för modern kemi…?!

Ja vän av ordning funderar nu väl varför Volvos Rödblock figurerar i texten här. Lugn, jag frågar åt en kompis 😉

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.