Matreco 1972-1990

Facimil från Svd 1957-05-06

Matreco var ett sovjetisk-ägt handelshus med tämligen många strängar på sin lyra

Bilverksamheten startade 1963. Företaget fanns dock redan tidigare och var ett befintligt företag som bytte ägare och verksamhet. Ryktesbildningen säger att namnet Matreco skulle komma av att man kortade ned firmanamnet MATs REcording COmpany . Sanningshalten i påståendet har jag inte kunnat styrka*. Oemotsagt är dock att på valborgsmässoafton 1957 så bildar personerna T. Bjerke, Mats Bjerke, Gösta Åkerlund, B. Jansson och U. Holm Aktiebolaget Matreco. Enligt stiftelsekungörelsen, som publicerades den 6 maj i SvD samma år, så skulle man ägna sig åt ”tillverkning och försäljning av Grammofonförnödenheter”. Så det fanns en Mats och det var någon form av skivinspelning verkar ju rimlig. Det finns även en annons från 1958 där man söker en händig ung man till deras tillverkning av matriser – verksamheten bedrevs då på Söder Mälarstrand 21 6 tr.

Facsimil av pressreleasen som återgavs i många av stockholmstidningarna, så väl , DN, svd, Expressen och övrig landsortspress 1963-03-06

Sedan dröjer det till den 6 mars 1963 innan Matreco gör sin publika presentation i form av en pressrelease som publiceras i många av dagstidningarna där bilverksamheten blir det nya..

Kända verksamhetsgrenar; Fordonsimport –
-här frodas märken så som bilar från Moskwitch, ZAZ och en och annan GAZ/Volga, minibussar från RAF och slutligen Vaz/LADA.
-Lastbilar från Zil och Belaz
-Terrängfordon från UAZ och GAZ
-Traktorer, för att göra det hela lätt för marknaden så säljs alla fabrikat under namnet Belarus, även om dem inte tillverkats av just den firman.

Elmotorer och elektronrör
Något mindre publikt var verksamheten med att sälja sovjetisk elektronik, elmaterial och elektromekaniska komponenter. Officiellt så var det försäljning men det finns lösa uppgifter om att denna avdelning även försökte köpa upp västerländska elkomponenter – dels för att kunna kopiera tekniken dels för att vissa varor belagda med exportembargo till östblocket.

Råvaruhandel såväl inom Metaller, ädelstenar som naturråvaror.
På den här avdelningen försåldes  allsköns av vad stormakten kunde framställa – enligt min uppgiftslämnare så var ädelmetaller och ädelstenar det som var tyngdpunkten. Dock var det ganska mycket ”hysch-hysch” internt om vad som pågick – kanske på grund av värdet på det man handlade med.

* PS – exakt hur firmanamnet ska uttolkas från finns att läsa här, jag fann efter mycket efterforskning en publicerad skriftlig källa.