Då har jag äntligen funnit källan Matreco hette egentligen….

Facsimil från Dagens Nyheter 1968-10-20

Äntligen har jag hittat en skriftlig källa till vad Matreco skulle uttolkas som, nämligen
MATs REording COperation AB. Allt enligt vad den dåvarande PR-chefen Paul Blockert delgav DN’s journalister den 20 oktober 1968

Mer om det sovjetägda säljbolaget Matreco Handelsaktiebolag finns att läsa här

2 svar på “Då har jag äntligen funnit källan Matreco hette egentligen….”

 1. Hej
  Trevlig sida med mkt ny info även för mig.

  Tycker ryska bilar är en rolig hobby och har för närvarande en Gaz 20 å en Gaz 21 (Gaz 21an kan vara svensksåld, vet du om det finns listor sparade på vilka chassie NR Matreco sålde?)

  Vet du om några udda ryssbilar i sverige? är ständigt på jakt efter nya och ju ovanligare desto bättre, lyckades spåra fram en Chaika men den hadde tyvärr redan lämnat landet…. Finns även flera Zim och Zis limousiner/sportbil i sverige men inga som är intresserade av å sälja.

  Hade förövrigt en Lada 2105 Sport som 18årsbil, ska ha byggts om till SPORT i sverige å såldes bara tvåsiffrigt antal av dom. finns dock tysk byggda bilar som är väldigt lika med vad som verkar vara samma spoilerpaket m.m

  1. Hej!

   Roligt att se att någon hittar hit och finner något matnyttigt. Rörande Matrecos historik. Dessvärre så upphörde Matreco’s bilverksamhet redan 1991 – då knoppnades Lada-importen av och togs över av ett annat företag som höll ut till 1999. Redan innan dess gick Matrecos verksamhet igenom tre större omlokaliseringar, dels 1967 när man hamnade i Bromma och därefter 1979 när man ställde kosan mot Södertälje. Runt 1990 så var det dags för sista flytten den gången till Täby. Enligt dem jag pratat med så rensades det väldigt hårt. Är du dock nyfiken så finns en liten möjlighet att ta kontakt med tullverket för att få ut Matreco’s tullhandlingar från 1960-talet. Men som alltid, det handlar om manuella pappersarkiv som möjligen överförts till microfilm.

   Rörande annat spännande ryskt – jag är mer fascinerad av mer sentida skapelser, det finns väl en hel del kul saker som existerar i bilregistret. Lite Tavria, en och annan UAZ, lite LUAZ en och annan sak med bara namnet lada eller Vaz utan närmare beskrivning. Det som väl verkar vara svårast är att få in dem som registeringsbara – många står bara som förregistrerade vilket väl tyder på att dem fastnat i nålsögat att klara registreringsbarheten….

   Rörande Lada Sport – här fanns det en massa intressanta vinklingar. Modellerna innan 2105/7 togs in för rallybruk av Matreco men byggdes ju om hör i Sverige av Vaz eget rallyteam. Men den verksamheten verkar ha upphört tidigt 1980-tal lagom som modellskiftet Från Vaz till att Lada blir det nya normala. Sen ska sägas att det har funnits flera lokala anpassningar till Sverige – det var en av orsakerna till att det blev en stor anläggning i Södertälje. Man ville helt enkelt kunna ha egen anpassningsverksamhet med ”produktionsband” för landet. Detta var igång fram till mitten av 1980-talet när man bytte importväg till att ta bilarna via Finland och anpassningen gjordes där. Efter 1991 så tar en central anpassningsverkstad i tyskland över ansvaret och det sammanfaller med att bilimporten säljs till Euro Lada med nytt svenskt namn i form av Lada Sweden.

Kommentarer är stängda.