Ubbo.se – nätmäklaren som blev Lada-representant

Redan under sent 1990-tal gör sig Ubbo.se ett namn i branschen med ett nytt koncept där man var nätmäklare av nybilar. I och med nya direktiv från EU så fick märkeshandlare börja sälja nybilar i andra delar av landet än sitt distrikt. Det gav nya möjligheter för Ubbo att sälja bilar över länsgränserna till hugade spekulanter. Lite senare så övergår man från att mest jobba som mellanhand till att bli en regelrätt bilimportör. I bilhallen trängdes Lada med volymmodeller från Ford och restpartivagnar från då konkursade MG/Rover. En udda men härlig blandning sett med dagens ögon.

Huvudnummer på sajten
Bilddump från archive.org

Jag har via arkivtjänster på nätet letat upp Ubbos hemsida och skummat igenom de olika ”arkiveringarna”. Utifrån dessa så ser jag följande. I maj 2005 så dyker Lada Niva upp för första gången i prislistan på nätet. Från februari 2006 blir Lada Niva’n ”main feature” på hemsidan. Av registreringsstatistiken så rullar det på mer än väl. 95 registrerade bilar 2006, 60 st respektive 15 st åren som följer. Vilket väl får ses som ganska goda siffror.

Vid den här tidpunkten så är undertecknad inte fullt så engagerad i Nivans framgångar. Troligen beroende på att jag hoppades på att den forna importören skulle vakna till liv i någon ny form. När jag slutligen fick besked från vd’n för föregångaren om att han slutligen släppt agenturrätten, till ”den där uppstickar’n på nätet” ja då gick luften ur mitt intresse.

Men med facit i hand så vill jag hävda att Ubbo-tiden var den bästa tiden för Lada i Sverige efter att Lada Sweden lade ned verksamheten

Ett par spännande fakta
Mer sentida skärmbump runt 2011-2012

-man sålde bilar, ja inte bara en utan summerar jag siffrorna så landar man runt 250-280 bil i nybilsregistreringen beroende på brytpunkten för överlåtelse av verksamhet. Därtill ha jag hittat ca 140 bil från åren 2003-2004 där en del kan ha kommit till landet via Ubbo, men inte kvalat in i nybilsförsäljningen. Jag har tidigare tänkt att merparten av dem skulle härröra från Ubbo’s verksamhet. Men vid intervjuer av Ladahandlare vid tidpunkten så har bilden blivit mer komplex för det fanns flera importörsspår bredvid varandra. En gruppering som importerade bilar via Danmark. En annan som köpte bilar förmedlade via ”reservdelsfirman”, då från Baltikum och Ukraina.
-Man lyckas blir officiell representant för Lada i Sverige
breddar modellprogrammet till att inte bara vara Niva utan även Kalina, Priora* (senare även Granta och Largus)
-har ett 10-tal återförsäljare som de lyckas behålla
-vågar låna ut en Kalina till tidningen Teknikens Värld som tackar med att vilja tippa bilen över kajkanten i Värtahamnen
-Spelar in en mycket klickad reklamfilm med 762 000 visningar hösten 2018 ”how to treat a Lada” med Teliapappan i en av rollerna, finns på Lada Sverige Youtube-sida .
har en sån snurr på verksamheten att de blir uppköpta!

Just det sista, man har sån snurr att man blir uppköpta – mer om detta på ”Samtid – Nutid – Framtid