Hoppa till innehåll

I katalogiserandets otjänst – När är en samling komplett?

Idag fick jag den svåra frågan från en närstående – men är det komplett. Ämnet var mina tidningar i källaren i allmänhet och Vi Bilägare i synnerhet.

Givetvis, som så ofta när man vet lite mer om sakernas natur så fick jag ställa motfrågan. -Menar du om jag har minst ett exemplar av varje nummer? -Eller tänker du att jag har alla nummer som de givit ut fram tills idag? Svaret blev i stil med ”Öh – när det någon skillnad?”

För den oinvigde så är väl samlingen komplett när man har minst ett exemplar av varje nummer – Fine

Men i fallet med Vi Bilägare så har jag snöat in lite för mycket för att kunna tycka att det är komplett. Låt mig förklara. Innan ordinarie utgivningen kom igång i januari 1964 så gavs två förserie-nummer ut till dem som prenumererade på tidningens föregångare BilEkonomi. De två numren bör ju givetvis finnas i samlingen, även om de är lite före sin tid.

Nummer två – åren 1964 till februari 1968 så ges tidningen ut i ett antal olika editioner. Hur många de verkligen var har jag inte funnit klara belägg för. I förarbetet talas om fem stycken vilket stämmer med stjärnsystemet på de tidigare omslagen. i mer sentida så finns upp till 8 olika regionskoder men då kan vissa nummer ges ut över flera. Skulle nu man vara väldigt strikt så bör givet alla editioner även finnas med?

Med ovanstående resonemang så har jag en massa kvar att leta upp och katalogisera…. Men ja jag har ett ex av varje nummer från 1964 och fram till dags dato… Men saknar det första förserienumret från november 1963.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.