Åke Borglund – vart blev din anda av?

Åke Borglund – ack du ledstjärna i biltidningsvärlden.

Jag erkänner, jag är torsk på Åke Borglunds rätt krassa inställning till bilar,.Jag hade förövrigt äran att träffa honom en gång runt 1993, han åkandes i en Austin 7 och jag på en smygimporterad Java-moped. Tänk det är väl inte varje dag man rör sig nere på Nora stad och springer på en person man kan placera tack vare de små bilderna i en tidning. Men så var det, personen bakom namnet och den lilla bilden fanns i verkligheten och var liksom där.

För dig som känner dig en smula osäker på Å B, så den korta resumén är den att han var Chefredaktör på Teknikens Värld under 1980-talet och vurmade för en hel del för brittiska uddamärken, Franska missförstådda dito, Tjeckoslovakiska bespottade och slutligen ryska missfärgade och massivt tillyxade. Något av det mer spektakulära var när han styrde ut sina reportrar på diverse upptåg av typen ”köp en bil för 1500 och ta dig till Korpilombolo” typ, kanske inte det mest konsumentorienterade eller flärdfulla av projekt men ändå något som verkligen tilltalar den där genen hos ”Vägmannen” i mig, den där lusten att bara kasta sig ut i landet och bege sig till en plats ”bara för att”.

Ack så saknad…