Bilinköp – är det köpet eller planeringen som driver?

Min ärade hälft brukar titta undrande på mig så snart jag börjar antyda att jag funnit ett nytt objekt i bilväg. När vi träffades för 11 år sedan så var minsta stavelse om nytt objekt som for över mina läppar att jag redan köpt eländet osett och att hon, min sköna hustru, skulle vara en del i det logistiska.

Efter några år blev det mer som så att det var läge att åtminstone åka och kolla och eventuellt köpa.

Idag har det gått så långt att jag sällan ens kommer mig för att åka och titta. Den analytiskt lagde skulle säkert peka på att mitt senaste inköp gick allt annat än väl och objektet vägrade att ta sig hem till Örebro för egen maskin och därmed skrämt mig. Läs mer här.

Nu tror jag dock att verkligheten är en smula mer komplex än så, för en av de roligaste sakerna med att fundera på annan bil är ju processen runt om kring, belägga historiken på objektet, läsa in sig på typfel i allmänhet och akuta dito i synnerhet. Leta upp lämpliga reservdelsleverantörer och utvärdera repkostnader osv. Det bästa i kråksången är att allt detta kan ju göras utan att ens ha spenderat minska krona i inköp.

Hustrun brukar dock inflika att jag borde räkna på samma sätt som när jag var företagare och sätta prislappen på en timmes jobb till 425kr i internkostnad… men det känns ju inte fullt lika kul och gör ju det hela till allt annat än ett gratisnöje!

Nåväl, senaste tiden har i alla fall detta axplock av vagnar passerat planeringsstadiet men öppenbarligen inte lett till något mer. En USA-bördig Nissan Maxima i Dalarna – NoGo eftersom det fanns restförda anmärkningar på rost i golvet (transportstyrelsens tjänster är guld värda). En Etanol-Taurus i Skåne med typfelet på bakvagnen vilket kostar lika mycket som bilen att fixa(rockauto.com har allt man behöver för att kunna budgetera). En annan Maxima på bilfirma i trakterna av Götet – stoppade på grund av att bilen bytt ägare tre ggr de senaste åren och priset ökat vid varje ny annons (tacka car.info för uppgiften)! Listan kan säkert göras oändligt mycket längre… givet så finns det en eller annan vagn kvar att upptäcka