Ungern och politiken

Ungern och politiken (rev 2019-03-03)

2019-03-03

Den senaste tidens medierapportering om hur den ungerska regeringen ägnar sig åt nationellt kampanjande mot(!) EU och dess representanter ger iallafall oss en dålig eftersmak. Är man inte nöjd med sitt medlemsskap så står det den ungerska staten fritt att lämna EU. Det är inte snyggt att på detta sätt kampanja nationellt mot EU såvida man inte avser att lämna.

På samma sätt så medför det att jvi inte längre känner oss lockade eller för den delen välkommen att som EU-medborgare besöka detta underbara land. Därför kommer vi att under 2019 ställa in allt kopplat till Ungern och satsar istället på vårt sydliga grannland Polen istället.

Den politiska situationen, förmedlad via svenska medier, ger bilden av ett land med ett politiskt styre som skiljer sig mot vad vi är vana vid från våra breddgrader.

Den starke ledaren i Ungern är Viktor Orbán som regerar landet för det högerkonservativa partiet Fidesz. Partiet har idag majoritet i parlamentet vilket gjort att man kunnat driva igenom ett antal lagändringar som oppositionen tycker drivits igenom utan debatt. Orbán har gjort sig känd här i väst som en ledare som opponerar mot många av EU’s beslut. Detta, oftast underbyggt och motiverat utifrån de regelbundna nationella medborgarundersökningar som staten sänder ut för att ha ett lyssnande öra gentemot befolkningen.

Följer man dock det politiska spelet så får man en bild av en tämligen handlingskraftig ledare som lanserar stödpaket, inviger fabriker och värnar och försvarar Ungerns särintressen på ett sätt som inte är helt likt vår svenska samsynsmentalitet. Ska man sticka ut hakan så är det väl som så att har man mer än 50 % väljarstöd så har man möjlighet att driva sin egen linje och på samma sätt kommer väl halva befolkningen kunna tänkas vara emot.

man ska väl inte sticka under stol med att den ungerska ledningens sätt att verka skapar frågor om dess underliggande agenda och på samma sätt har hela nationens intresse som motor i utvecklingen, idag skulle jag nog säga att man inte riktigt når dit….

Vill man fördjupa sig i Viktor Orbáns värv så rekommenderas http://www.miniszterelnok.hu/

Vill du veta mer som det nationella parlamentet så finns mer att läsa på http://www.parlament.hu/