Hoppa till innehåll

MLB805 – Trafikregistrets skenbara bil som nog inte finns.

I begynnelsen, eller i alla fal i början av 1970-talet beslöt man från bilregistrets sida att reservera och därmed spärra två nummerserier för att nyttja dem till andra ändamål. Typiskt sett var dessa tänkt för testskyltar, reklamanvändning och provskyltar som sändes till andra länder eller dem som hade behov av en svensk registreringsskylt i något reklamsyfte. Serierna var MLB och ROX. Båda nummerserierna lär ha varit väldigt udda uppsyn om någon av dessa skyltat kom på vift någon på 1970-talet. Ja det skulle väl dröja till 1986 innan M blev begynnelsebokstav på nummerplåtarna i trafiken. Över tid föll ROX bort som spärrad serie. ja det var långt innan R skulle fastna på plåtarna runt millennieskiftet.  Än idag så florerar MLB som registerkombination i många bilannonser, ja nu senast även med det nya formatet med två siffror och en bokstav på slutet..

i samband med att externa webbtjänster har gjort det möjligt för gemene man som jag att själv göra enklare slagningar där listningar av alla registerkombinationer listas utifrån delar av regnumret. Som nyfiken bloggare så provade jag givetvis den spärrade serien MLB och vips dök den upp MLB805. Likt en vit älg eller rent av insikten om existensen av hönsatänder så väcktes givetvis funderingarna. Hade nu slumpen lyckats lura trafikregistrets datorer?!

Enligt registerutdraget gömmer sig en Volvo 850 GLT från 1997 bakom nummeridentiteten. Spontan tanke, ja det var ju inte så konstigt, men tekniska datat ser ju skumt ut, en GLT med 82 hk, det är ju 88 hästar färre än dem andra 850 GLT jag känner till. Och Chassinumret ser ju väldigt otidsenligt men Volvoaktigt, 121213232314 är ju lite som syntaxen för en klassisk Amazon. Udda däckval verkar den ha också 185r14C – det låter ju som en gammal 245 från typ 1977.

Att man dessutom kan se att bilen inställt för besiktning två gånger i sitt liv, ja så sent som 2010 utan att klara Trafikregistrets nitiska blick. Fem år tidigare inställde sig vagnen för en visit hos bilprovningen men där är resultatet höljt i dunkel – notering resultat ”Okänt”

Jag har sökt presskontakten på transportstyrelsen för att höra varför denna bil syns publikt, den borde ju i all rimlighet vara ett unikum om än bara existerande i transportstyrelsens villande rullor…. som vän av ordning så kan jag väl tänka att man borde ha lagt en publik not under tilläggsinformation där det framgick att detta är en ”testballong”  – det finns redan lite typkoder man skulle kunna lagt, T71s – Provfordon

2 kommentarer

 1. Sprang precis på detta suspekta registreringsnummer efter att ha sett en bild på en prototyp till Volvo 850 med skyltar märkta MLB 804.
  Reagerade också på de märkliga uppgifterna. Tydligen var jag inte ensam om det!
  Med vänlig hälsning, Patrik.

  • Vagnparksansvarige Vagnparksansvarige

   För klarhet MLB-skyltar används väldigt ofta på väldigt många fordon när det ska fotograferas i olika sammanhang – reklam, instruktionsmaterial och ibland även vid filminspelningar. Sådana skyltar delas även ut till andra länders förvaltningar för att visa hur en ”äkta” svensk skylt. Dem dyker upp ibland på Ebay och så – det kanske rent av går att tjata till sig en sådan om man nu råkar vara reklambyrå eller på annat sätt behöver en skylt som mall.

   Det som är speciellt med MLB805 är att registreringskombinationen råkar vara sökbar i CBR, och det har hittills varit den enda kombinationen där Trafikverket lagt data bakom numret. Att det blivit en Volvo var väl bara för att den ska kunna fungera när man gör testslagningar via externa system.

   MLB804 låter som något volvo skulle kunnat nyttja för i samband med utvecklingsarbetetet med Projekt Galaxy, skulle jag chansa så var det designförslag 4 tack vare slutsiffran. Det finns ett antal roliga bilder på http://www.volvotips.com/index.php/850-2/history-volvo-850/

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.