Ack Seat vad du är odokumenterad?

Det är inte ofta jag går bet på att hitta bra källmaterial. Visst, saligt avsomnade bilmärken kan ju vara svåra. Men allt som oftast har någon satt stiftet mot pappret och rafsat ned storyn mellan pärmar. Ja till och med så svåra objekt som DAF tenderar att hänga med i Volvo-biografierna bara av farten.

Men jag går banne mig bet på SEAT, ja det som idag är Volkswagens eldiga latinska spår. Även om nu Seat inte alltid tillhört den stora tyska koncernen. Inte heller hittar jag nämnvärt om märket i dess forna märkesfamn i form av Italienska Fiat. Nåväl, jag förstår att det kan vara lite känsligt att belysa ”den andra” sidans historia oavsett om man nu är Volkswagen-fåne eller möjligen Fiatiest. Men någon borde rimligen ha fattat galoppen och beskriva det utifrån vad märket är. Alltså en Spansk biltillverkare.

I dagarna kom dock en tjock bibba på två böcker som ska handla om märket. Tråkigt för mig, på Spanska. Kunskaperna i den lingo’n är starkt begränsade hos mig. Ja skulle nog säga obefintliga. Men även tråkigt hur författaren, som verkar samlat mycket information råkat publicera det hela i en layout som mer påminner om en akademisk rapport. Dessutom ihopknåpad i vad som synes vara Word. Hur svårt att det vara att förstå att en utfallande bild säger 1000 gånger mer än massa text, framför allt för intresseskapandet?

Kanske var bildmaterialet av sämre kvalitét men hur hade det varit med lite dynamik i layouten? Som det är nu har en bildsida en fast layout med x antal bilder på bilduppslaget med lite insprängd text. Det är inte ofta jag blir så besviken och uppgiven. Ty jag är övertygad om att författaren gjort ett hästjobb med att dokumentera och så faller allt så platt.

Om du nu vill veta vad du gärna kan spara ca 800 kronor enkelt? Svaret är köp för guds skull inte Historia de Seat I och II av José Sanz Neira.