Hoppa till innehåll

Den sista viljan fram – eller varför det (o)nödigvändiga verktyget blev inköpt.

Få saker verkar vara så laddade som detta verktyg, Volvo specialverktyg 9995284 ”Mothåll”.

För den som inte är helt inläst i ämnet så kan följande resumé vara bra.

-Tillämpning; används vid kamremsjobb på Volvos motorer av modell B19, B200, B21 och B23/230 s. k rödblockare.

-Merparten av motorvarianterna klarar av ett kamremsbrott utan följdskador på vevparti eller ventiler. Undantaget verkar vara lilla rödblocket (b19 och B200) som fanns i Volvo 300-serien primärt.

Eftersom den breda massan av motorer inte råkar ut för problem om man råkar få kamremsbrott och därmed kan möjligen en felmonterad rem som mest resultera i att motorn inte går bra eller inte alls. Så verkar de flesta tycka att det är en förlåtande konstruktion och att man inte behöver vara överdrivet noggrann när man jobbar på en ”rödblockare”. Jag dömer ingen, var och en får tillkänna sig den övertygelse som passar.

Det är här jag befinner mig. En släkting har just en Volvo med rödblock som borde få ny kamrem. Samme ägare ville dessutom att allt ska göras ”by the book” och säger instruktionen att specialverktyg 9995284 ska nyttjas ja då ska det banne mig göras. För står det så i den helige skrift (Volvos gröna häfte – redaktörs anmärkning) då är det så det gäller.

Nu bär det väl sig inte bättre än att jag kandiderat till att göra storservicen på bilen så då var det bara att åka och införskaffa denna tusenkronors-bit på Volvo enkom för att få äran att göra servicen på rätt sätt. Och för protokollet vill jag tillföra, jo jag vet – verktyget är inte en absolut nödvändighet, en och annan säger nog att det rent av är enklare utan just detta, i alla fall om man har en mutterknack….

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.