Hoppa till innehåll

Att snacka smörja – eller bekymret att hitta rätt olja till Volvos Rödblock?!

Inledande anmärkning; texten som följer är skriven av mig som lekman och med ett tekniskt intresse. Alla synpunkter och tankar som framförs här är från mig som privatperson och du bör själv fundera kring och bestämma vilken skola du själv tror mest på som konsument av motoroljor.

Historia, Några inledande tankar. Motoroljedjungeln har utvecklats stort de senaste 30 åren. Om det på sent 1990-tal mest surrade tankar kring om det skulle vara Mineralolja , semisyntetisk eller helsyntestisk olja så har det idag landad i en långt mer specificerad palett av produkter och klasser. Och inte alltid så enkelt att hålla rätt på.

Då kunde man med viss säkerhet välja utifrån den amerikanska standarden API och S för bensin och C  följt av en generationskod A och framåt. På nittiotalet så var SH och SJ moderna standarder för bensinmotorer och CD på diesel-sidan. Europeisk standardsättning haltade i viss mån och det är på senare tid som ACEA kommit med sin egen ”skala” med A B C och E följt av en generationskod.

Eftersom den europeiska nomenklaturen var sen på bollen, samtidigt som många biltillverkare tog fram egna krav för sina oljor så finns det nu ett mångfacetterat sätt att beskriva oljekvalitéer. Det blev extra viktigt i takt med att ”long life”-utvecklingen tog fart. Visst om du är ägare till en 1990-tals Mercedes så är det ju lätt att veta att en MB 229.1 eller 229.3 kanske är lämplig för din bil om det nu framgår av instruktionsboken. På samma sätt så är VAG 50X.00 lätta att matcha in. Och är finns det oljor att hitta på enkelt sätt. Dessutom så är vissa standarder bakåtkompatibla med tidigare varianter så en MB 229.3 är helt ok för en 229.1 osv. (ta nu inte detta som en lag och läs på exakt vad som gäller för just din ögonsten.)

Men det här är det blir lite jobbigt med äldre bilar. Dels för att det oftast inte finns standard för det egna märket. Dels att generationerna på den klassiska amerikanska API-standard alla inte är bakåtkompatibla med varandra. Här bör man hålla rätt på lite brytpunkter, något som i alla fall jag tycker är livsviktig.

Standarden före generation SL är bakåtkompatibla i alla fram bak till SD*. Så en klassad SL-olja är ok även för en motor som vill ha  låt säga SH eller SJ. Men en SM-olja är inte kompatibla med tidigare varianter. I samband med övergången till SM, SN, SN Plus och SP så har man fått tillsätta en hel del ”tvättande/renhållande” tillsatser. Och för att uppfylla moderna krav på lägre miljöpåverkan så har man tagit bort många av de slitagehämmande tillsatserna exempelvis Zink.

Det gör att i alla fall jag är synnerligen rädd att slå för moderna oljor i min äldre motor såsom Volvos Rödblock. Visst Volvos motorer har alltid haft en ganska tolerant ”smak” för vad som är lämpligt smörjmedel. Men jag är synnerligen fundersam till att i det här skedet ”gena” och spara in på oljevalet bara för att. Dagens oljor med låg miljöpåverkan har inte samma chanser att förlänga livet på dessa i sammanhanget ”dinosaurier” som äldre standarden gav. tittar man i instruktionsboken så säger Volvo SG och SH som oljekvalité.

Jag hör dig fråga – på 1990-talet så körde jag min Volvo på billigaste oljan från ”P-tema,” skulle inte dagens oljor vara lika bra? Som jag skriver först i detta inlägg, jag är bara lekman och kan bara spekulera, men på 1990-talet så tillsattes en ganska god dos med Zink och Molybden i oljorna, dels för att det var billigt, dels för att API-standarden sa att det skulle vara 1800 ppm Zddp. Men även för att motorkonstruktionerna faktiskt behövde det för att minska slitaget.

Spännande nog har jag i veckan som gått hört av mig till en av firmorna som säljer oljor, Starta Smörjmedel som är en del av Hagmans för att få deras rekommendation om vad jag borde välja till en Volvo rödblock. Döm om min förvåning när rekommendationen blev att välja deras Super Synt 5W-40 en modernare olja av klass SN. Något som verkligen rimmar illa med att Volvos rödblock var specad för API SH som högsta klass.

-Men ”P-tema” har Classic oljor numera. Helt rätt det stämmer. Men vänd på flaskan eller dunken och kolla, här är det inte SH som är standard utan den betydligt äldre SG, dessutom av viskositeten som känns tveksamma till en halvmodern bil. Då i form av antingen ”raka” 30 och 50 eller 20W /50 vilket känns väldigt tjockt till en 1990-talare, här vill man ju ha lägre tal helt klart 5/10  W30/40 för att vara kompatibla med halvmodern teknik.

Vill även du fasta för att snacka smörja och vill läsa mer? Trevligt, kunskap är lätt att bära, två lättsmälta sajter att börja med kan vara

Denna om Zink och moderna oljor https://www.tdxltd.co.nz/blog/passenger-car-motor-oil-blog

Lite förklaring av API’s olika standarder finns på https://www.api.org/products-and-services/engine-oil/eolcs-categories-and-classifications/oil-categories#tab-gasoline

en intressant kort youtube-film om API/Zink och vilka är bakåtkompatibla med varandra 

samt

Lite om det här med Oljespecifikationer https://www.oilspecifications.org/acea.php

Funderar du på vad jag köpt hem till släktings Volvo 940 – valet var solklart! En kvalitetsolja från Motul som heter Classic Nineties. Just en olja som har klassningen API SL, har gott och slitagehämmande Zink Molybden! Mer info hittar du på https://azupim01.motul.com/media/motulData/DO/base/CLASSIC_NINETIES_10W-30_en_DE_motul_25503_20211209.pdf och priset, ja visst det är inte billigt som på ”plojtema” men inte heller dyrt som på ”fina bildelsbutiken”… Helt klart värt varenda krona för att kunna slippa tänka på oljekvalitén innan det är dags för nästa byte.

Två dekorativa plåtkanistrar med kvalitetsolja – givetvis betalda med egna skattade pengar”

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.