A bland experience – Daewoo Nubira

Det engelska uttrycket Bland är möjligen en svårfångad beskrivning på svenska. Söker man på nätet så beskrivs den engelska termen med ordalag som glåmig, smaklös och utan krydda, oberörd eller osynlig. Ja något som inte lämnar något avtryck alls. Jag tror vi på svenska skulle säga ”synnerligen beige” som omkväde som liknande beskrivning.

När Daewoo siktade på de nya europeiska marknaderna i slutet av 1990-talet så var man medveten om bilarnas avsaknad av det där lilla extra. Istället valde man att fokusera på pris och tankar om att erbjuda bättre och billigare service och ett enklare säljförfarande än motsvarande konkurrenter. I viss mån fungerade det hela, i alla fall sett som man tittar på hela kontinenten. Alla aspekter av sitt säljkoncept var säkert inte tillämpligt på svensk marknad där och då.

nytt säljförfarande – i ropet där och då

Just det här med säljproceduren där man exempelvis lovar fasta inbytespriser och även fasta återköpstariffer var populärt där och då.Till och med så pass etablerade märken som exempelvis då BMW-ägda Rover marknadsförde sig så även här i Sverige.

På svensk marknad så var responsen möjligen lite mer reserverad. Ja så pass reserverad att märket drogs tillbaka något år in på det nya millenniet. Ett par år senare (2003) så återlanserades märket i regi av General Motors svenska del och bilen återfanns nu som komplement hos SAAB & Opel handlare runt om i landet.

Daewoo ut – Chevrolet in

För märket Daewoo blev det sedermera ett namnbyte. Nu skulle Chevrolets gula bowtie få pryda front och akter. Bilarna som sådana fastnade lika lite, på näthinnan även efter namnbytet.

Att vagnarna i sig inte var helt oävna skvallrar registeringsstatistiken om, ännu idag finns över 1000 Chevrolet Nubira i registret, alla utom 13 st är just i kombi-utförande. Skrotningstakten är dock 100 bilar om året just nu så den är utrotningshotade om inte annat.

Nubiran hittade helt klart sin marknad – dock som Kombi, här någonstans ligger min analys. Modellen var en potentiellt ekonomisk tämligen generisk bil för alla som hade ett behov av en väl prissatt familjebil i mellanklassen. Förvånande nog verkar inte man bearbetat de breda massan av bilägare som just hade behov av en vettig sedan. I alla fall inte i någon direkt omfattaning. 13 sedan-bilar lär knappast ha räckt för att låta återförsäljarna ha ett ex som demobil i hallen.

kontakt med förhinder

Mina försök att nå ägaren av den trevliga vagnen har inte gått vidare värst. Jag kan rent ut sagt säga att jag verkar blivit blockad efter ett försök att nå mannen i fråga. Så någon närmare introduktion av nämnda vagn lär inte bli av. Just nu i alla fall.

 

Lika slätstruken som ett fotspår i en vattenpöl?!