När Motormännen sålde bok på avbetalning

Redan 2017 berörde jag att jag funnit ett eget exemplar av boken Allt om Bilen som i princip är jämngammal med mig. Ja någon gång i maj 1976 börjar Motormännen marknadsföra detta praktverk om att vara bilägare. Undertecknad skulle dock avvakta till fram mot slutet av augusti samma år innan jag gjorde debut.

I dagarna kom boken återigen på tapeten då tidningen Klassikers nya projektbil Grönadan städades ur. Det man fann, presenterades i en Youtube film och herr Legelius berör just ett litet fodral med Mönsterdjupsmätare och Däcktrycksmätare. Etuiet är märkt just med texten Allt om bilen. Givetvis har även jag ett sådant, arvegods från farsan och ständigt liggandes i Passaten i väntan på att stilla nästa nyfikna fundering på om mönsterdjupet uppfyller lagens råmärken.

I någon form av ambition att bringa klarhet i bokens uppkomst och hur dessa däckverktyg slutligen kom att spridas så blev lite arkivdyk påbjudet. Då utgivningsåret var 1976 så föll det sig naturligt att börja att frossa i tidningen Motor från Motormännen. Ganska tidigt fann jag rätt på dels en presentation över ett helt uppslag om histiorien bakom bokverket. Ett par sidor senare fanns beställningstalong med tillhörande ekonomisk fakta. Boken var tänligen dyr hela 129,60 kronor, vilket om räknat med dagens konsumentprisindex motsvarar 760 kronor! Jag är lite emot dessa sätt att jämföra, mer rimligt vore att titta på vad det motsvarar i arbetstid för en snittinkomst. Då landar vi i häradet av en dagslön! För den intresserade så erbjöds härligheten på avbetalning på 7 månader!