Hoppa till innehåll

I dessa tider av brexit – dags för en brittisk vagn månde?

Jag är uppvuxen i ett hem där boken ”Allt om bilen” utgiven av Motormännen/Det Bästa’s förlag stod som källa för en stor del av mina teoretiska kunskaper om bilens konstruktion och vårdande av den samma.

För ett år sedan lyckades jag hitta ett eget exemplar på en loppis och det var ett kärt och väldigt hemtamt återseende. När jag idag tittar på de rika illustrationerna så slås jag av hur många brittiska vagnar som fått stå modell för allsköns av ingreppen, rostlagning av framskärmar på en Morris Minor, eller påfyllning av Bromsvätska i en Cortina med bromscylinder på vänster sida om motorn sett framifrån, eller som när proceduren för att byta hjul ska visas, ja visst då är det på en Morris 1300. När vi väl kommit fram till stycket om att spraymåla bilen, ja då finner man det fullt normalt att det hela givet bäst görs på en Triumph Herald  med sitt speciella huvlåset på framskärmens nederkant. Aningen subtila anspelningar, ja visst, och på samma sätt nått som än i dag gjort att jag inte är helt främmande för nått gjort på de galna öarna där ute i väster.

Nu har det väl dock inte burit sig så att det blivit nått brittiskt ännu, ty urvalet av Austin, Morris, Triumph eller Leyland på blocket är väl inte helt välsorterat. En eller annat på  -Rover står väl att finna, (Land -, Range – eller kort och gott Rover) men det känns inte riktigt som det på dessa jag är på jakt.

Men skulle det dyka upp en Rover 213 (SD3) från mitten av 1980-talet, derivatet av Honda Ballade, så skulle det vara svårt att stå emot, här till vänster hämtad från kultserien Skenet bedrar. Sannolikheten är väl ganska låg att en sådan skulle ramla förbi för de åren så hade vi inte någon regelrätt import av personbilarna och inte heller frågan om generalagent här i Sverige verkar varit helt klar även om Harry Karlsson bil tog in en och annan Land Rover och Range Rover…

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.