Körjournal?! Håller man på med sånt än?

i mitt bilägandes barndom så förde jag körjournal, ja ni vet en sån där sladdrig litet tunt häfte där varenda liten tankning pliktskyldigt plitades ned med mätarställning, körd sträcka och tankad mängd. Inte för att det fanns något lagmässigt krav, men för att det liksom bara kändes lite mer vuxet att föra bok på utgifterna och antalet mil som tillryggalagts sedan senaste visiten vid pumpen.

Inspirationen kom säkert från farsan med ett förflutet som glassbilschaufför så föll det sig väl naturligt att föra bok på bilens konsumtion. Senare föll det sig som så att han börjande som Servicekonsulent och flackade runt bland allsköns av GB Glace kunder i Örebro län och för att skattemyndigheten och firman skulle ha sin redovisning ja då var det ju i sin natur att milen skulle skrivas upp mellan pärmar.

I takt med att mina bilinnehav blev allt kortare, ja då var det lite svårare att de facto ta sig tid att ett åka till macken och be om en ny journal, för att plita in en eller ett par tankningar för att sedan skeppa iväg bileländet och aldrig kunna följa upp  hur just denna vagn stått sig i konkurrensen. Så det hela rann helt sonika ut i sanden.  Men ryggmärgsreflexens impuls att sträcka sig efter det häftet efter varje tank  har gjort sig påmind allt genom de 20 år som hittills passerat.

Här förleden, ja faktiskt samtidigt som jag konverterade den här bloggen vid årsskiftet, så tänkte jag på denna ädla form av bilräkenskapssammanställning och beslutade mig för att undersöka om Körjournaler alltjämt kanske gick att få tag på. Till förvåning så hade min kära OK-mack faktiskt ett exemplar de kunde donera till undertecknad!

Lätt moloken blev jag dock  när jag började bläddra i häftet ty även om det mesta var sig likt så kändes spalterna lite missvisande för vad jag ville föra in, ty här låg fokus på tjänstebilsförarens behov av att plikttroget föra in resors syfte hit och dit och vem man har besökt.

Skam den som ger sig, jag får väl plita ihop nått liknande protokoll som passar mitt bilägande bättre, med uppgifter om oljekontroll, servicejobb, tankad mängd och mätarställning… frågan är väl bara hur jag ska få den att bli lika snygg som om nått tryckeri fabricerat det hela.

PS – funderar du på skatteverkets synpunkter om just körjournal så är väl det här inlägget inte så relevant – idag finns det betydligt smartare lösningar i form av appar och tjänster från div leverantörer, jag rekommenderar att du kollar respektive ”app-butik” för din telefon!