Med Ehrenmark som finansieringsmodell?

I min ungdom delgav min nu saligt insomnade far en historia som om sanningshalten kan antas vara potent tillskrevs Närkes store son Torsten Ehrenmark.

Historien skulle, om minnet nu inte mig helt spelar diverse spratt gå ut på att familjen Ehrenmark var i det prekära ekonomiska läget att budgetering var påbjuden. Ja till den omfattning att det var till att vända på slantarna. Hustrun, skulle, då propsa på att en ny soffgrupp borde införskaffas, men den rymdes inte i budgeten som det var, inte på långa vägar. Herr E propsade mer på att man borde åka på en semesterresa. Även den stört omöjlig att få till med den rådande ekonomin.

Men här kläckte Herr E den eminenta tanken att om man skippade att skaffa det där soffmöblemanget så fick man ju helt plötsligt massa pengar över. Dessa kunde läggas på den där semesterresan. -Just den där logiken att hoppa över att köpa något man ändå inte hade råd med för att då ta den fiktiva överskottet och då kunna spendera det på något annat – var just en sådan logik som slog an en ton även hos min familj. Jag undrar än idag om det inte var på så vis våra sommarsemestrar finansierades år från år….?

Av herr Ehrenmarks kåserier har merparten av dem utgivna när det begav sig och även dem om utkom postumt landat i min bokhylla. Trots idoga försök har jag inte kunna hitta historien återgiven. Det är inte helt omöjligt att historien figurerade i de otal radioframträdanden i allmänhet karln gjorde. Och möjligen något sommarprat i synnerhet. Det borde nog legat min far närmare hjärtat att lyssna på radio än att läsa en bok om jag säger så.

Men det är inte utan att även jag i vuxna dagar tänker tillbaka på och tillämpar den eminenta logik som Torsten präntade in. Även om jag inte dagligdags vänder på var krona jag spenderar, så känns det ibland betryggande att med svepande cirkelresonemang legitimera mina utgifter. Vågar jag tillstå att det är i viss mån på så sätt den stackars citroen C3:ans renovering bekostas. Alltså via att inte renovera Moffe så sparade jag ju in 1500 kr i delar som jag kunde lägga på Trikålåren…

….Nästa vecka tänkte jag ställa in en imaginär jordenrunt-semester så jag kan köpa en roligare bil…:-)