Så lika, men ack så olika – när lokala importörer väljer nisch

I en inte allt för avlägsen forntid, ja på den tiden innan global marknadsföring via internet och sociala media ställde till det hela, ja då fanns möjligheten för de lokala importörerna att nischa sin marknadsföring efter eget huvud. Vem minns inte Skodas ’För nuftiga människor’ koncept ut som levde från relansering av märket under mitten av 1990-talet till 2003, innan det i detta globaliserade tidevarv kom att ersättas med koncernens Skoda – simply clever.

Jag har under en tid tittat på ett lätt schizofrent exempel i form av Nissan Bluebird T12 som introducerades som 1986 års modell. Det nyligen omstrukturerade Philipsons (post Märta så att säga) var vid den här tidpunkten generalagent för Nissan och Mercedes och jobbade hårt för en uppryckning med ambitionen att öka volymerna för båda märkena. Nissan begåvades med ett omfattande garanti- och servicepaket, 1 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 6 års rostskydd och fri service i 3 år/3000 mil. Styvsyskonet med stjärnan i fronten erbjöd bara 1 års nybil och 3 års vagnskada trots att prislappen var påtagligt mycket större. Bland annat så satsade man stort med en påkostad reklamfilm där Carl-Gustaf Lindstedt provkör hela modellfloran på Gotland. Här nämns inte ett ord om att Nissan är ett japanskt märke, utan går all in på att det är bilar som är som klippt och skurna för våra svenska förhållanden och den gotländska sommaren spelar verkligen med.

I det samtida tyska pressmaterialet och försäljningsbroschyren så anspelas på att det är en japansk kvalitetsprodukt med högt teknikinnehåll. I det mer än 35 sidiga materialet belyses allt från det självlärande motorstyrningen, och katalysatorrening till produktionssiffror och försäljningsutvecklingen på tysk marknad, och ett litet passus på sidan 33 om att Nissan nu även startat en sammansättningsfabrik i Sunderland Storbritannien

På andra sidan engelska kanalen, ja där går det inte att missa stoltheten över att Nissan Bluebird minsann är något så fantastiskt som en Brittisk kvalitets-japan med över 170 detaljer som är från imperiets krona!